KAKO ZARADITI/UŠTEDJETI NOVAC KAO TEENAGER

3/11/2017


Pozdrav svima! Već neko vrijeme razmišljam o pisanju ovog posta i evo napokon sam se odlučila sjesti i natipkati ga s obzirom da mislim kako bi mogao biti poprilično koristan ne samo mojim vršnjacima već možda i onima mlađima od mene. I sama sam tražila članke ovakve prirode kada sam započinjala sa zarađivanjem no niti jedan mi nije previše pomogao pa sam se tako prepustila sama svojim idejama i rekla sama sebi- što bude, bude! Sada, nakon nekoliko godina iskustva u ovoj temi i nešto malo više od godinu dana do mog 18. rođendana, savršeno je vrijeme za objediniti sve na jednom mjestu- u ovom postu. Nadam se da će vam savjeti iz prve ruke dobro doći i barem malo pomoći.


PRODAJA STVARI PREKO INTERNETA

Novac sam počela zarađivati sa nekih 12-13 godina (to je bila 2012.-2013.god.). Kako je pored mene u obitelji još i dva brata tijekom godina se akumuliralo dosta školskih udžbenika i knjiga koje nam više nisu trebale. Tako sam došla na ideju da prodam sve stare školske udžbenike na njuškalu i zaradim si džeparac. Krenulo je i bolje no očekivano pa se tako nisam zadržavala samo na udžbenicima već su tu s vremenom došle i odjeća, obuća, nakit, video igrice... ukratko sve što nam više nije bilo potrebno, a bilo je u jako dobrom ili odličnom stanju. Osim njuškala počele su se pojavljivati i neke nove stranice za prodaju rabljene robe poput mojekrpice.hr. Osim toga valja spomenuti da postoje i raznorazne grupe na facebooku i teme po forumima u kojima je također moguće prodavati stvari. Njuškalo i moje krpice koristim i dan danas jer su se pokazale kao najefikasnije i najsigurnije. Do sada nisam imala negativnih iskustava, a broj prodanih stvari debelo premašuje 100-tku. Osim ove dvije stranice postoje i dvije aplikacije koje također koristim za prodaju stvari, a to su letgo i shopock. Zanimljve su i jednostavne za korištenje pa i njih preporučam.

Kod prodaje stvari preko interneta bitno je:
 • Da slika priložena uz oglas vjerno prikazuje ono što prodajete
 • Ne prodavati stvari koje ni sami nebi kupili (potrgana i zaprljana roba npr.)
 • Realna cijena
 • Dobra komunikacija sa kupcima
 • Imati otvoren račun u banci (kako bi ti ljudi mogli uplatiti novac za ono što žele kupiti)


INSTRUKCIJE

Instrukcije su izvrstan način kako unovčiti svoje znanje i zaraditi prilično dobar džeparac. Ako ti ide neki predmet, imaš volju raditi s djecom i znaš dobro objasniti gradivo onda su instrukcije pravi izbor za tebe. Ja primjerice dajem instrukcije za osnovnu školu iz matematike, fizike, kemije i biologije. Doista mogu reći da uživam to raditi, a svaka pohvala koju dobim od djece i njihovih roditelja mi je jedan veliki vjetar u leđa i znak da sam na dobrom putu. Jednom kada se uvjere da radiš kvalitetno i dobro imat ćeš stalne mušterije pa samim time i siguran džeparac svaki mjesec. Koliko ćeš novaca tražiti ovisi o tebi no uvijek treba biti realan. Moj ''cijenik'' instrukcija je sljedeći: 50 kn- 1 sat, 75 kn- 1,5 sat i 100 kn- 2 sata. Od te tri opcije ova treća je definitivno najčešće tražena. Mislim da je cijena realna s obzriom na to koliko truda i volje uložim u svaki trenutak instrukcija, a to kasnije rezultira i super ocjenama.

Kod instrukcija je bitno:
 • Imati volju
 • Biti strpljiv
 • Znati kvalitetno objasniti gradivo


PREVOĐENJE

Ovo je još jedan način na koji možete unovčiti svoje zanje i to konkretno poznavanje određenog jezika. Ako ste prilično dobri u nekom jeziku možete se okušati u prevođenju tekstova, radova, životopisa... Iz mog iskustva na ovaj se način također može zaraditi prilično dobar džeparac no naravno bitno je doista dobro poznavati jezik i njegovu gramatiku jer se u većini slučajeva radi o tekstovima koji su profesionalnije prirode i/ili od velike važnosti za drugu osobu kao što je to npr. životopis. Ja konkretno prevodim sa hrvatskog na engleski i obratno, a cijena iznosi 100 kn po kartici teksta (1 kartica = 1500 znakova u wordu) bez obzira radi li se o prevođenju hrvatski-engleski ili engleski-hrvatski.

Kod prevođenja je bitno:
 • Držati se zadanog vremena u kojemu posao mora biti obavljen
 • Dobro poznavati jezik i njegovu gramatiku
 • Razumna cijena

UČENIČKI SERVIS

Vjerujem da je već većina vas čula za ovaj način zarade pa možda ga čak i isprobala. Da, možete legalno raditi kao teen u Hrvatskoj no uvjet je samo jedan- morate ići u školu. Naime, postupak je vrlo jednostavan, u školi koju pohađate morate tražiti potvrdu o redovnom školovanju koju potom sa još nekoliko dokumenata odnesete u  učenički servis pod kojeg spada vaša škola. Nakon toga sljedi izrada članske iskaznice koja košta 10 kn i to je manje više to. Ono što tada slijedi je potraga za poslom. Izdvojite nekoliko ponuda koje vam se čine zanimljive i u kojima biste se voljeli okušati, sastavite dobar životopis i budite strpljivi. Što se tiče životopisa pazite na njegovu formu te navedite sve relevantne podatke o sebi. Ako želite napišite mi u komentare pa mogu napisati i jedan post posvećen isključivo tome kako napisati killer životopis bez obzira na to imali radnog iskustva ili ne. I još jedna napomena je da je preko učeničkog servisa moguće raditi SAMO preko zimskih, proljetnih i ljetnih praznika. Po meni je ovo jedan odličan način kako zaraditi novac, sakupiti nova iskustva i upoznati nove ljude u isto vrijeme, a preporučila bi ga doista svakome.

Kod traženja posla preko učeničkog servisa bitno je:
 • Napisati dobar životopis
 • Poslati više molbi za posao
 • Biti strpljiv 
 • Odgvorno i kvalitetno obavljati svoj posao


ČUVANJE/ŠETANJE LJUBIMACA

Sigurna sam da se u gotovo svakom naselju nađe mnogo ljubitelja životinja, a te životinje je ponekad potrebno i pričuvati/prošetati ako vlasnici to nisu u mogućnosti napraviti. Ako znate susjede koji imaju pse pitajte trebaju li možda pomoć sličnog tipa. Ako se svidite jednom vlasniku velika je vjerojatnost da će vas preporučiti još nekome i tako ćete graditi svoju ''mrežu'' mušterija.


Kod čuvanja/šetanja ljubimaca bitno je:


 • Voljeti životinje i znati raditi s njima


ŠTEDNJA

Kada bi me netko od mojih vršnjaka ili netko mlađi pitao što je najbolje učiniti s novcem uvijek  bi rekla- štednja! Znam da nema svatko jednake mogućnosti i ne troše svi na iste stvari no definitivno mislim kako bi bar jedan dio prihoda trebao završiti u štednji. Činjenica je da će nam taj novac kad-tad dobro doći. Kod mene je primjerice situacija takva da mi se vrlo skoro bliži zadnja godina srednje škole pa sam samim time i korak bliže fakultetu koji sam po sebi nosi jako puno financijskog opterećenja od knjiga i skripti pa sve do potencijalne najamnine i režija ako se fakultet ne nalazi u dosadašnjem gradu stanovanja. No i prije faksa tu je mnoštvo izdataka: maturalac, maturalna večer, pripreme za maturu... Iako znam da će mi većina ovoga biti plaćena od strane roditelja ipak se ne bih dobro osjećala ako ne bih barem malo pomogla u tome svemu jer, u konačnici, to su stvari za koje vrijedi štediti novac. Trenutno sam u takvoj poziciji gdje sav zarađeni novac mogu stavljati (i stavljam) na stranu i jako sam zahvalna na tome. I da, i sama sam puno puta novac potrošila na gluposti i sad kada gledam nazad to mi je zapravo bila super škola. Iz svih iskustava izvući ću nekoliko najbitnijih savjeta koje mislim da bi svi mogli primjenjivati, a na taj način i dobro uštedjeti:

 • Kada dobite džeparac bar jedan dio stavite sa strane. Primjerice, dobili ste od roditelja džeparac od 50 kn, 10 kn stavite u štednju, a ostatak možete potrošiti
 • Smanjite troškove izlazaka. Kada čujem koliko neki od mojih vršnjaka troše na izlaske sledi mi se krv u žilama. Nemojte krivo shvatiti, nemam ništa protiv izlaska sa frendovima i dobre zabave jer i sama uživam u tome no budite umjereni i razmislite jel' se doista isplati toliko potrošiti na izlazak
 • Kod kupnje uvijek se zapitajte treba li vam to nešto što ste planirali kupiti doista ili stvarno ne. Ovu sam grešku napravila nekolicinu puta i to pogotovo sa kupnjom odjeće i kozmetike. Pokupovala bi stvari koje mi ne bi nužno trebale no izgledale bi super ili sam bila sigurna da ću ih koristiti, a na kraju bi samo bezveze stajale u ladici/ormaru
 • Sav sitniš koji vam ostane u novčaniku na kraju mjeseca stavite u kasicu


To bi bilo sve od ovog posta. Nadam se da sam vam bar malo pomogla. Sve su ovo neki savjeti iz prve ruke pa se baš zato nadam da će biti korisni. Ako želite vidjeti onaj post vezan za pisanje životopisa ili bilo koji post sličan ovoj temi slobodno mi ostavljajte prijedloge u komentarima.xoxo, Lara 

You Might Also Like

5 komentari

 1. Kako pronalazis stranice/ljude kojima treba nesto prevesti? Super post usput, jako je poucan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Drago mi je da ti se post sviđa :) Klijente najčešće nalazim putem foruma gdje se znam oglašavati ili kada me netko od prijašnjih klijenata preporuči drugima.

   Delete
  2. Freelancer probaj :)

   Delete
 2. I wish I could read Croatian! I have a teenager!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Currently working on english version of this post :)

   Delete


Subscribe