Beauty Basics: Tipovi kože + kako prepoznati svoj tip

11/02/2018



Dobro poznavanje vlastitog tipa kože je, bez daljnjeg, jedna od najbitnijih stavki pri pravilnom odabiru preparativne i dekorativne kozmetike. Do problema dolazi kada ljudi nisu sigurni/ne znaju koji je upravo njihov tip kože pa koriste proizvode koji im u pravilu nisu namijenjeni te im vrlo vjerojatno neće odgovarati. Potaknuta željom da ljudima pomognem s ovim problemom bacila sam se na tipkanje blog posta za kojega se nadam da će barem dijelu mojih čitateljica/čitatelja biti od koristi. Proći ćemo kroz sve tipove kože kao i njihove glavne karakteristike te načine na koji ćete prepoznati vlastiti tip. Napominjem da nisam dermatolog niti bilo kakav stručnjak u ovome području već svoje (skromno) znanje iznosim u obliku ovakvog kratkog vodiča u želji da nekome bude od koristi.



Postoje 4 tipa kože:
  • Normalna
  • Suha
  • Mješovita
  • Masna

Normalan tip kože

Karakterizira ga glatka ujednačena površina bez suših ili masnijih dijelova te bez nepravilnosti. Pore su gotovo neprimjetne, a boja lica ujednačena, prirodna i ''zdrava''. Osim toga ovaj tip kože prati i dobra cirkulacija krvi na području lica. Nije osjetljiva niti se da lako iziritirati. Starenjem ovaj tip kože prelazi u suhi tip.

Suhi tip kože

Nastaje zbog smanjenog lučenja sebuma odnosno lipida koji nam pomažu zadržati optimalnu razinu vlage u koži. Karakteriziraju ga izraženije pore, sklonost crvenilu, a nerijetko i perutavi dijelovi. Ovakva koža osjetljivija je od normalne te, od svih ostalih tipova, najpodložnija nastanku bora. Sama razina suhoće može značajno varirati što ovisi o stanju u kojem se koža nalazi u određenom trenutku. Osobe sa ovim tipom kože trebale bi izbjegavati sve one proizvode koji u svom sastavu sadrže salicilate (BHA i AHA kiseline) zbog njihove sposobnosti da  ''razbijaju'' molekule lipida i time isušuju kožu što, u ovom slučaju, želimo izbjeći pod svaku cijenu.

Mješoviti tip kože

Za njega je značajna masnija T-zona dok je ostatak lica normalan do suh, pore su izraženije nego kod primjerice normalnog tipa kože, a vidljiva je i pokoja nepravilnost. Mješovita koža najčešći je tip kože (i sama sam vlasnica istog) no ujedno i najzahtjevniji za njegovanje upravo zbog toga što T-zona zahtjeva drugačiju vrstu njege od ostatka lica (obrazi, okoloočno područje...).  

Masni tip kože

Karakterizira ga pojačano odnosno najjače lučenje sebuma u odnosu na sve ostale tipove koje je popraćeno nepravilnostima, aknama i velikim proširenim porama. Akne nastaju zato što se u porama nakuplja sva masnoća s kože koje ovdje ima dosta. Masni tip kože nerijetko je genetski potenciran jer ovisi o sklonosti našeg organizma da luči hormon dihidrotestosteron (DHT) kojega je laički najjednostavnije objasniti kao nusprodukt testosterona. Osobama sa ovakvim tipom kože u pravilu se preporučaju proizvodi koji sadrže AHA i BHA kiseline koje će lagano isušiti kožu tj. utjecati na to da se smanji lučenje sebuma, ali će i suziti proširene pore.


Jeste li se prepoznali u ijednom od ovih opisa? Znate li koji je vaš tip kože? Ako se i dalje dvoumite oko raspoznavanja postoji nekoliko načina kako točno utvrditi kakva je vaša koža. Prije svega kada krećete sa istraživanjem važno je da to radite bez šminke ili apsolutno bilo kojih drugih preparativnih ili dekorativnih proizvoda na licu. Jedino tako i tada ćete moći utvrditi točno stanje kože. Isto vrijedi ukoliko idete na analizu kože aparatima namijenjenim u te svrhe, kozmetičaru, dermatologu, itd.. Idealno bi bilo skinuti sve proizvode sa lica i dobro se umiti te nakon par sati pred ogledalom pogledati kožu. Generalno je vrlo lako utvrditi o kojem se tipu kože radi uz svega malo promatranja. Ako ipak mislite da je potrebno možete zatražiti pomoć stručnjaka. Možete se koristiti i trikom sa papirnatom maramicom. Nakon tih nekoliko sati prislonite papirnatu maramicu na lice, držite jedno pola minute i zatim maknite s lica. Ukoliko na maramici nema sebuma koža vam je suha, ukoliko se sebum pojavljuje duž T-zone koža vam je mješovita, a ukoliko je maramica cijelom površinom masna imate masnu kožu. Važno je samo da koristite što tanju papirnatu maramicu kako bi se sebum ljepše ''preslikao''.


Štogod vam itko rekao, štogod pročitali, u dermatološkoj terminologiji postoje samo četiri tipa kože i to je vrlo važno zapamtiti. Svaki tip, naravno, zahtjeva posebnu vrstu njege, a ako želite pročitati nešto više o tome kakvim proizvodima biste se trebali okrenuti s obzirom na vašu kožu toplo vam preporučam da posjetite dragu kolegicu, a ujedno i (po meni) apsolutnu kraljicu skincarea Martinu na Dear Skin blogu. Vjerujem da je većina vas već čula za Martinu (među ostalim i trik sa papirnatom maramicom sam naučila od nje :)), a količina znanja koju posjeduje na ovom području stvarno je impresivna tako da svi trk na njen blog ako se dvoumite oko ičega vezanog uz skincare. :) Hvala vam na čitanju, a u komentarima mi napišite što mislite o ovom serijalu blog postova te koju biste beauty temu (osnovu) htjeli da 'pokrijem' sljedeću. Prvi dio Beauty Basics serijala posvećen njezi usana pročitajte ovdje


Photo credit: stylecaster.com

You Might Also Like

11 komentari

  1. Thank you for sharing this useful information. I always thought I had one skin type but it now sounds like I have another.

    OdgovoriIzbriši
  2. Imam normalan tip koze.
    No, ponekad imam akne/pristice. Na bradi. I to je vjerojatno hormonalno.
    No hocu reci da po svim ovim stavkama nabrojanim za ostale tipove koze- nisam se prepoznala. Jednostavno nemam masnu kozu. Nikad nisam ni imala. Mješovita nije. Suha nije.
    Ostaje mi normalna.
    Nekad zna biti dehidrirana ali ja sam kriva, malo tekucine unosim.
    To sad nastojim popraviti.
    Ali ovakav serijal postova je koristan.
    A Martina je super blogerica. Rado je pratim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po tvom opisu sve vuče na normalnu kožu pa samo mogu reći- blago tebi :D Drago mi je da ti se serijal sviđa svakako planiram još nastavaka.
      Martina je jedna divna žena i blogerica, imala sam je prilike upoznati i imam samo riječi hvale, njen rad strašno cijenim jer doista zna o čemu priča. :)

      Izbriši
  3. The is a great article. The skin is the largest organ in our body and we must care for it and stop neglecting it. We are all guilty of this. The most important thing to do is to keep it hydrated and protected from the sun. This will keep you well as you age. Don't forget as we age our skin becomes more in need of attention.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you, I can definitely agree with you on everything you said!

      Izbriši
  4. Skin care is so often underrated. Great article! Thank you for sharing, there's a lot of stuff here I had no idea about!

    OdgovoriIzbriši
  5. My skin is mixed, but mostly oily. I now use organic products and the combination is pretty good at cleaning my pores.

    OdgovoriIzbriši
  6. My skin type has changed as I have aged and it makes a huge difference in the face care products and makeup that I can use.

    OdgovoriIzbriši
  7. Skin care is so important! This is a great resource!

    OdgovoriIzbriši
  8. Još jedna vlasnica mjesovite koze je ovde :/

    OdgovoriIzbriši

Razmijenimo mišljenja, natipkaj mi komentar! 😊

Subscribe