Kako produljiti trajnost laka na noktima

8/09/2020


Ako ste kao i ja pobornice uređivanja i lakiranja noktiju u vlastitom domu znate koliko svaki trik koji može olakšati taj proces može dobro doći. Ovdje ću konkretno pričati o trikovima koje sam otkrila, a da pomažu u produljivanju trajnosti laka na noktima odnosno savjetima što bi treba lo izbjegavati. Svoje nokte sređujem otprilike jednom tjedno (najčešće preko vikenda) pa mi je stoga bitno da lak tokom cijelog tjedna izdrži sve aktivnosti od obavljanja kućanskih poslova do pranja kose. Rekla bih da se ovim trikovima može produljiti trajanje gotovo bilo kojeg laka za nokte.

1. Prebrišite površinu nokta prije lakiranja acetonom/medicinskim alkoholom
Na površini nokta nalaze se masnoće koje organizam prirodno luči, a zbog kojih lak neće prionuti na nokat najbolje moguće. Zato je važno prije lakiranja prebrisati nokte acetonom ili medicinskim alkoholom koji će odstraniti sav višak masnoća i nečistoća te stvoriti idealnu podlogu za lakiranje.

2. Izrašpajte površinu nokta prije lakiranja
Pored prethodnog, također jedan od najvažnijih koraka je da se površina nokta prije lakiranja lagano izrašpa. Nije potrebno puno niti agresivno rašpati površinu (jer će se time samo dodatno oštetiti nokat) već tek toliko da se stvori mat površina na koju će se lak primiti daleko bolje nego na prirodnu glatku površinu nokta. 

3. Top coat je obavezan!
Osobno ne koristim bazni lak za nokte, njega je odlično koristiti ispod lakova koji su tamniji te ispod ružičastih/crvenih lakova jer oni zbog pigmenata koje sadrže najčešće ostavljaju žutilo na prirodnim noktima. No, top coat (nadlak) je apsolutno ključan u održavanju dugotrajnosti laka! Svaki, pa i onaj najgori mogući lak, biti će daleko dugotrajniji ukoliko se na njega kao završni korak stavi dobar top coat


4. Ne koristite fen u svrhu bržeg sušenja laka
Ponekad se nalazimo u žurbi i potrebno nam je da se lak što prije osuši kako bi mogli nesmetano nastaviti dalje sa obavezama i planovima koje imamo i onda posegnemo za pomoći koju svi imamo doma- fenom. Ovo je velika greška. Topli zrak iz fena će prouzročiti da zrak uđe ispod laka zbog čega će se lak krenuti guliti puno brže no obično. 

5. Ne zaboravite vrhove noktiju!
Kod lakiranja često zaboravimo polakirati same vrhove nokta, a to je jednako važno kao i lakiranje same površine. Znamo da se lak uvijek krene guliti od vrhova jer su oni pri svakodnevnim aktivnostima nekako najizloženiji trošenju zbog čega je lakiranje vrhova noktiju od ključne važnosti ako želite da vam lak potraje koji dan dulje.

6. Koristite rukavice pri obavljanju kućnih poslova
Kućanske obaveze su nam neizbježni dio svakodnevice. Dugo namakanje ruku u vodi, ribanje i ostali faktori vrlo brzo će ostaviti utjecaja na manikuru iz kućne radinosti pa je stoga najbolje ruke pri obavljanju takvih poslova zaštititi rukavicama. Ovo je korisno primjenjivati ne samo u svrhu zaštite noktiju već i kože ruku koja se može isušiti od agresivnih sredstava za čišćenje.



Koje savjete biste vi dodali? Primjenjujete li neke od ovih trikova? Pišite mi. 

You Might Also Like

2 komentari

  1. Ja godinama nisam koristila top coat, ali od kako sam ga otkrila i odusevila se sjajem koji sam dobila, neizostavan je! ne znam sta je veca prednost, dugotrajnost ili sjaj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se! Bez dobrog top coata ništa, tko jednom proba više se ne vraća na lakiranje bez njega. 😊

      Izbriši

Razmijenimo mišljenja, natipkaj mi komentar! 😊

Subscribe